Pajzsmirigy és a hajhullás

pajzs55Normális, ha naponta néhány hajszálat elveszítünk, de ha hirtelen és túl sok mennyiségben hullik a hajunk, az bizony aggasztó lehet. Mindegy, hogy csomókban hullik vagy diffúz módon elvékonyodik, a megmagyarázhatatlan hajveszteségnek pusztító hatása lehet. E problémák egyébként számos okra visszavezethetőek: a genetikára, a stresszre, illetve egyéb betegségekre is, de gyakran figyelmen kívül hagyják, hogy a hajvesztést egy pajzsmirigy rendellenesség is okozhatja.

Mi a hypothyreosis?

A pajzsmirigy alulműködés egy olyan állapot, amely során a pajzsmirigy nem termel elegendő mennyiségű hormont. Míg a testünk fokozatos változásokon keresztül mehet az évek során, a nők egy része úgy érezheti, hogy a pajzsmirigy alulműködés hatásai azonnal jelentkezhet. Ilyenkor ugyanis minden szerv működése lelassul, ami miatt fáradtnak, feledékenynek érezhetjük magunkat, gyakran tapasztalhatunk székrekedést és rosszul tolerálhatjuk a hideget. Illetve a pajzsmirigy alulműködés következménye lehet a hajhullás is.

A hajhullás és a pajzsmirigy alulműködés

A hajhullás és a haj ritkulása gyakori tünetei a pajzsmirigy alulműködésnek, de a hajhullás mértéke ezekben az esetekben személyenként változik. Nyilván nem fogunk ez esetben megkopaszodni, de a pajzsmirigy alulműködés során a haj törékennyé válik vagy elvékonyodik. Azt is fontos tisztán látni, hogy ilyen esetekben nemcsak a hajkoronánkat érheti veszteség, hanem a testszőrt is, illetve a szemöldök is gyérebb lesz. A túlzott hajhullás egy erősebb és komolyabb pajzsmirigy alulműködésre utalhat, de a hajvesztés mellett a pajzsmirigy alulműködés gyakori tünetei lehetnek még a testsúlynövekedés, a magas koleszterinszint, a depresszió, a bőr kiszáradása, az ízületi merevség és a lassúság is.

a