Pajzsmirigy betegségek jelei a terhesség után

pajzs54A pajzsmirigy – egy is pillangó alakú mirigy, ami a nyak elülső részén található – tartja a testet a normális működésében, azonban ez az ideális működés a terhesség után megzavarodhat. A szülés utáni thyreoditis – pajzsmirigygyulladás, ami a baba születése után alakul ki – egy olyan állapot, amit magas pajzsmirigy aktivitás, majd ezt követően alacsony pajzsmirigy működés jellemzi. Tehát a pajzsmirigy aktivitás fázisszerűen változik.

A thyreotoxikus fázis jelei

A fázisban gyakran jelentkezik gyors szívverés és alvászavarok, mivel ilyenkor a pajzsmirigy túl aktív. Jellemzően ez a baba születését követő 1-4 hónapban jelentkezik, állítja az American Thyroid Assotiation. A fogyás és a rosszkedv szintén e fázis tünetei. Mivel ezek a jelek nagyon hasonlítanak a baba születése után tapasztalt klasszikus tünetekre, így sok nő nincs tisztában azzal, hogy ezek a jelek mikor utalnak pajzsmirigy problémára.

A hipotiroidikus fázis jelei

A súlygyarapodás és a depresszió jellemző tüneteit a terhesség utáni pajzsmirigy betegség hypothyreotikus fázisának, amely a szülés utáni 4-8. hónapban jelentkezik, állítja az American Thyroid Assotiation. Sajnos sokszor ezeket a tüneteket is összekeverik a terhesség normális utóhatásával. E pajzsmirigy fázis egyéb tünetei lehetnek a székrekedés, a száraz bőr és a toleranciára való képtelenség.

a