Hogyan befolyásolja a diétánk a pajzsmirigy működését?

Stuffed salmon with green asparagus on the side

Stuffed salmon with green asparagus on the side

Ha pajzsmirigy betegségben szenvedünk – legyen szó akár túlműködésről vagy alulműködésről, esetleg Hashimoto-kórról, Basedow-kórról, illetve más feltételekről, akkor nagy hatással lehet az egészségünkre, amit megeszünk. Íme: a következő dolgokat érdemes tudni a pajzsmirigy működése és a diétánk között, azt, hogy bizonyos ételek, italok, gyógyszerek és egyéb készítmények mi módon lépnek kölcsönhatásba a pajzsmiriggyel.

Mini étkezések

Sokat hallani arról, hogy fel lehet gyorsítani az anyagcserét, ha több kis étkezést, mini étkezést iktatunk be a nap folyamán és nem csak három fő étkezésből áll az étrendünk. De ez lehet, hogy éppen negatívan hat azokra a pajzsmirigy betegekre, akik fogyni próbálnak. Arra nagyon fontos figyelni, hogy összességében ne legyen több a kalóriabevitelünk, azért, mert többször eszünk. A kis étkezések azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a nap közben felmerülő éhségérzetet, illetve, hogy segítsenek kezelni a leptinek és az inzulin szintjét.

Víz

Az egyik legjobb dolog, amit pajzsmirigybetegként tehetünk, ha az a cél, hogy javítsuk az egészségügyi állapotunkat, illetve, hogy fokozzuk az anyagcserét, ha elegendő mennyiségű vizet iszunk. A víz segít az anyagcsere működésének hatékonyabbá tételében, segít csökkenteni az étvágyat és megszabadulni a vízvisszatartástól, a puffadástól, emellett javítja az emésztést és megszünteti a székrekedéssel való küzdelmet. Egyes szakértők azt javasolják, hogy naponta nyolc nagy pohár vizet érdemes elfogyasztani.

a